Op het Amsterdamse Damrak werd de terugkeer van ABN AMRO vrijdagochtend positief ontvangen door beleggers. De in 2008 genationaliseerde bank opende hoger en bleef stevig boven de introductiekoers van 17,75 euro per aandeel noteren.
De Europese beursgraadmeters lieten beperkte koersuitslagen zien. De uitlatingen van president Mario Draghi, die herhaalde dat de Europese Centrale Bank (ECB) ,,alles zal doen om de inflatie snel te verhogen”, maakten weinig indruk op beleggers.
,,Het is een relatief rustige handelsdag. Er staan geen richtinggevende economische cijfers op het programma en de woorden van Draghi lijken beleggers niet meer te imponeren. In Amsterdam gaat aandacht uit naar de beursgang van ABN AMRO. Het aandeel was goed geprijsd en het is positief dat het hoger staat. Er mogen wel meer bedrijven naar de beurs”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
AEX lager
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 467,51 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 699,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden tot 0,4 procent lager, Parijs won 0,1 procent.
Op de lokale markt noteerde het aandeel ABN AMRO op 18,34 euro. De Nederlandse staat bracht in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van de bank naar de markt. Daarmee zijn ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De opbrengst bedraagt ruim 3 miljard. Het is de grootste beursgang van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008.
NN Group (Nationale-Nederlanden) was opnieuw de grootste stijger in de AEX met een winst van 0,9 procent. De verzekeraar werd donderdag al 5 procent meer waard, na een positief handelsbericht. Kabelbedrijf Altice stond onderaan met een min van 2,7 procent.
Imperial Tobacco won in Londen 1,7 procent, op geruchten dat concurrent British American Tobacco (min 0,4 procent) financiering aan het regelen is voor een bod op de maker van onder meer Davidoff-sigaretten.
De euro noteerde op 1,0694 dollar, tegen 1,0760 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 40,59 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 44,53 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl